Dé WCAG 2.1 checklist
De WCAG richtlijnen zijn er om websites, apps en online documenten toegankelijker te maken. Met uiteindelijk als doel om de gebruikerservaring op het internet voor mensen met een functiebeperking te verbeteren. Op deze pagina vindt je dé checklist voor de WCAG 2.1 richtlijnen.
Wat zijn de WCAG richtlijnen?
WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Op dit moment is de WCAG 2.1 de huidige wettelijke norm.
Cardan Technobility heeft jarenlange ervaring met de WCAG richtlijnen. Als marktleider digitale toegankelijkheid in Nederland helpen we je om al je vragen over deze internationale richtlijnen te beantwoorden.
4 principes
De WCAG richtlijnen heeft vier kernwaarden. Webcontent moet voldoen aan:
- Waarneembaarheid
- Bedienbaarheid
- Begrijpelijkheid
- Robuustheid
13 richtlijnen
Om deze vier kernwaarden overzichtelijk in te delen, zijn er 13 richtlijnen opgesteld. Zoals: “Alle functionaliteit van de content is bedienbaar via een toetsenbordinterface zonder specifieke timing te vereisen voor de individuele toetsaanslagen.”
78 succescriteria
De 78 succescriteria zijn meetbare eisen waaraan content en techniek moet voldoen. Denk aan minimale kleurcontrast van tekst op achtergrond, of het geven van titels op webpagina’s die het onderwerp of doel beschrijven. Op deze pagina vindt je meer informatie over de WCAG richtlijnen.
De WCAG 2.1
Sinds 23 september 2020 moeten alle websites van de overheid en semi-overheid voldoen aan de WCAG 2.1 richtlijnen. Apps moeten voldoen sinds 23 juni 2021. Vanaf 2025 moeten ook veel bedrijven voldoen aan de wettelijke verplichting om digitaal toegankelijk te zijn. Maar wat is de WCAG 2.1? De WCAG 2.1 bestaat uit drie niveaus: A, AA, en AAA. Tijdens een onderzoek voor digitale toegankelijkheid, onderzoeken we websites, apps en online documenten op de 50 verplichte succescriteria.
Een checklist voor de WCAG 2.1 richtlijnen
Door de brede opzet van de verschillende succescriteria is het niet altijd eenvoudig om deze richtlijnen te begrijpen. Onze WCAG checklist helpt jou hierbij! Deze checklist helpt je om de toegankelijkheid van je website, app of online document te controleren. Ook tijdens de bouw van je nieuwe website of app kan de WCAG checklist behulpzaam zijn. In deze checklist nemen we zelfs al de nieuwe 7 succescriteria uit de WCAG 2.2 mee. Zo ben jij in de toekomst volledig WCAG-proof!
We helpen je graag
Hulp of advies nodig om jouw organisatie digitaal toegankelijk én inclusief te maken? Wij maken de WCAG 2.1 webrichtlijnen duidelijk en komen met praktische oplossingen om jouw content te verbeteren.