WCAG 2.1 richtlijnen voor toegankelijke content
De richtlijnen toegankelijke webcontent (WCAG) 2.1 bestaan uit aanbevelingen en technieken die helpen om content digitaal toegankelijk te maken. WCAG 2.1 is de huidige wettelijke norm. Is jouw website of app digitaal toegankelijk?
Digitale Overheid & WCAG 2.1
Sinds 23 september 2020 moeten alle websites van overheid en semi-overheid voldoen aan de WCAG 2.1 richtlijnen. En apps moeten voldoen vanaf 23 juni 2021. Dit geldt voor de rijksoverheid, maar ook voor gemeentes, provincies en waterschappen.
Voor veel overheden zijn de Web Content Accessibility Guidelines nog een uitdaging. De WCAG 2.1 is nog geen onderdeel in de hele organisatie. Dat begint vaak bij bewustzijn, maar ook met het trainen van de collega’s. Niet alleen het communicatie-team moeten weten waar ze op moeten letten. Dit geldt ook voor managers en andere beleidmakers. Ook is het belangrijk dat er een overzicht komt van de toegankelijkheid van alle digitale middelen: websites, apps, documenten en video. Wij helpen je daarbij!
WCAG 2.1 onderzoek en de toegankelijkheidsverklaring
Overheidsorganisaties vertellen in hun Toegankelijkheidsverklaring hoe goed toegankelijk ze al zijn en wat ze er aan doen om de toegankelijkheid van hun websites of apps te verbeteren. Een WCAG onderzoek is hiervoor nodig als ‘bewijslast’. Zie de Toegankelijkheidsverklaring als een soort aanvalsplan: uiteindelijk moet de website of app helemaal voldoen aan de 50 succescriteria.
Meer informatie over de Digitale Overheid
WCAG 2.1 voor bedrijven
Vanaf 2025 moeten ook veel bedrijven rekening houden met de WCAG 2.1. Ook voor bedrijven en niet-overheden wordt digitale toegankelijkheid namelijk een wettelijke verplichting. De Europese Toegankelijkheidsakte (EAA) moet ervoor zorgen dat nog meer consumenten gebruik kunnen maken van toegankelijke producten en diensten.
De WCAG 2.1 richtlijnen worden dan ook belangrijk voor onder andere:
- Webshops
- Transportdiensten
- Bankzaken
- E-books
Is jouw website of webshop nog niet volledig toegankelijk? Start dan nu met het maken van een plan. Zo ben je in 2025 helemaal klaar om nog meer mensen te bereiken. Ook voor bedrijven hebben we interessante trainingen, praktische onderzoeken en we adviseren ze hoe de WCAG 2.1 toegepast wordt in hun organisatie.
WCAG 2.1: digitale toegankelijkheid als uitgangspunt
Digitale toegankelijkheid was de standaard, toen aan het begin van de jaren 90 het internet werd bedacht. Maar pas in 1999 werd de eerste internationale standaard opgesteld: versie 1.0 van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). In 2018 verscheen WCAG 2.1. Dit is de huidige norm, die ook in de Nederlandse wetgeving is opgenomen.
The power of the web is in its universality. Access by everyone regardless of disability is an essential aspect. Tim Berners-Lee, bedenker van het World Wide Web
Wat is WCAG?
WCAG is opgesteld en wordt beheert door het World Wide Web Consortium (W3C). De WCAG heeft een structuur die bestaat uit meerdere lagen:
- 4 Principes
- Waarneembaar
- Bedienbaar
- Begrijpelijk
- Robuust
- 13 Richtlijnen
- 78 Succescriteria
- 30 op niveau A
- 20 op niveau AA
- 28 op niveau AAA
- Honderden technieken
Vier principes
- Websites moeten goed waarneembaar zijn voor alle gebruikers. Gebruikers moeten content op de website kunnen zien, horen of voelen. Voldoende contrast van teksten en de aanwezigheid van tekstalternatieven voor afbeeldingen helpt hierbij.
- Websites moeten goed bedienbaar zijn, bijvoorbeeld met het toetsenbord, de muis, touch, spraakbediening, een joystick of eye-tracking.
- Websites moeten begrijpelijk zijn: de structuur en teksten moeten voor iedereen logisch zijn. De taal van de pagina moet bijvoorbeeld ook door hulpsoftware gelezen kunnen worden.
- Websites moeten robuust zijn. De techniek achter de website moet goed zijn en ervoor zorgen dat hulpapparatuur de website ook goed kan gebruiken.
WCAG 2.1 bestaat uit drie niveaus
Het voldoen aan alle succescriteria heeft impact op het ontwerp, de techniek en de content van de website. Daarom zijn er drie niveaus bepaalt: A, AA en AAA.
Tijdens een onderzoek digitale toegankelijkheid onderzoeken we websites, apps en documenten op de 50 verplichte succescriteria op niveau A en AA. Deze zijn vastgelegd in de Europese Norm (EN) 301 549. Deze norm staat aan de basis van de Nederlandse wetgeving. Voor overheden is digitale toegankelijkheid verplicht in het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid. De 28 succescriteria op niveau AAA worden alleen onderzocht in specifieke situaties.
Digitale toegankelijkheid helpt
Een toegankelijke website of app heeft grote voordelen voor veel mensen:
- Iedereen kan er goed gebruik van maken.
- Content is duidelijker en logisch.
- Betere vindbaarheid, ook op Google.
- Hogere klanttevredenheid.
- Werkt op alle apparaten.
- Je bereikt meer mensen.
Uit Engels onderzoek blijkt dat 69% van de bezoekers met een functiebeperking afhaakt als een website niet toegankelijk is. In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen onvoldoende digitale basisvaardigheden. Een toegankelijke website helpt hun om toch zelfstandig iets online te kopen, een dienst af te nemen of belangrijke zaken te regelen met de overheid.
WCAG 2.1 checklist
De Web Content Accessibility Guidelines zijn niet erg eenvoudig om te begrijpen. Dat komt door de brede opzet van de verschillende succescriteria. Je moet soms met veel dingen rekening houden. Een WCAG 2.1 checklist helpt je als je bezig bent met de richtlijnen.
Een WCAG 2.1 checklist helpt je om de toegankelijkheid van je website, app of document te controleren. Ook bij de bouw van een nieuwe website of app helpt de WCAG checklist.
Cardan Technobility, gespecialiseerd in WCAG 2.1
Sinds 2013 is Cardan Technobility gespecialiseerd in de Web Content Accessibility Guidelines, eerst voor versie WCAG 2.0 en daarna voor WCAG 2.1. We onderzoeken websites, apps en documenten, we geven trainingen en begeleiden organisaties om digitaal toegankelijk te worden.
Hulp of advies nodig om jouw organisatie digitaal toegankelijk en inclusief te maken? Wij maken de WCAG 2.1 webrichtlijnen duidelijk en komen met praktische oplossingen om jouw content te verbeteren.