Auditieve beperking
Een auditieve beperking is een beperking met het gehoor. Dit kan online problemen geven als er informatie via geluid wordt overgebracht. Een digitaal toegankelijke website of app zorgt ervoor dat deze informatie uit het geluid toch beschikbaar is voor mensen die niet (goed) kunnen horen.
Verschillende auditieve beperkingen
Bij een auditieve beperking zijn er problemen met het gehoor. Dit hoeft niet te betekenen dat iemand helemaal niets hoort. Er zijn verschillende vormen van auditieve beperkingen.
Doof en slechthorend
Sommige mensen kunnen nog een deel van het geluid horen, anderen zijn geheel doof. De mate van gehoorverlies wordt gemeten in decibel (dB), dit is een eenheid voor de sterkte van het geluid. Het kan opgedeeld worden in verschillende categorieën:
Normaal gehoor | Verlies van 0-20 decibel |
---|---|
Licht gehoorverlies | Verlies van 20-40 decibel |
Matig gehoorverlies | Verlies van 40-60 decibel |
Ernstig gehoorverlies | Verlies van 60-90 decibel |
Zeer ernstig gehoorverlies/doofheid | Verlies van meer dan 90 decibel |
Voor mensen met matig gehoorverlies kan een hoortoestel helpen, bijvoorbeeld om anderen te kunnen verstaan. Als er ernstig gehoorverlies is, kan het ook met een hoortoestel nog moeilijk zijn om anderen te verstaan. Bij zeer ernstig gehoorverlies en doofheid kan het zelfs met een hoortoestel niet mogelijk zijn om geluiden te horen. Soms kan een cochleair implantaat (CI) dan wel helpen. Dit is een apparaat dat signalen kan doorgeven aan de gehoorzenuw zodat dove en zeer ernstig slechthorende mensen weer kunnen horen.
Oorzaken en cijfers
Er zijn verschillende oorzaken voor gehoorverlies. Dit kan aangeboren zijn, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan, bijvoorbeeld door gehoorschade door te hard lawaai. Andere mogelijke oorzaken zijn medicijnen, ouderdom of bijvoorbeeld een oorinfectie of hersenvliesontsteking. Soms is de oorzaak ook onbekend.
In Nederland zijn er rond de 1,5 miljoen mensen doof of slechthorend (dit gaat dan over alle gradaties van gehoorverlies, dus ook licht gehoorverlies). Naarmate mensen ouder worden, is het percentage dat slechthorend is groter. Ook onder jongeren is gehoorverlies een probleem.
In een onderzoek uit Rotterdam werd bij een op de zeven kinderen tussen de 9 en 11 jaar beginnend gehoorverlies vastgesteld.
Artikel uit de Volkskrant van 30 november 2022
De Gezondheidsraad heeft het kabinet daarom nu geadviseerd om muziek bij concerten tot maximaal 100 decibel te versterken om zo gehoorschade te voorkomen.
Digitale toegankelijkheid voor doven en slechthorenden
Je kunt online rekening houden met gehoorbeperkingen door ervoor te zorgen dat de informatie uit geluid ook op een andere manier wordt overgebracht.
Als er geluidsbestanden op je site staan (zoals podcasts), kun je een uitgeschreven tekst aanbieden als alternatief. Iemand kan de tekst dan lezen om toch de informatie te krijgen.
Een video kan je toegankelijk maken door goede ondertiteling aan te bieden voor de gesproken tekst en andere belangrijke geluiden in de video.
Doofblind
Mensen met doofblindheid horen niet goed en zien daarbij ook niet goed.
Dit kan aangeboren zijn of op latere leeftijd ontstaan. Bij het syndroom van Usher worden mensen op jonge leeftijd doofblind. Als je een tekstalternatief aanbiedt voor informatie uit geluid, kan dit worden omgezet in braille. Mensen die doofblind zijn, kunnen dan via een brailleleesregel de tekst lezen.
Tinnitus (oorsuizen)
Bij tinnitus kunnen mensen tijdelijk of blijvend een piep of ruis (of ander geluid) horen.
Dit wordt ook wel oorsuizen genoemd. Dit kan veroorzaakt worden door gehoorschade, maar ook bijvoorbeeld door een oorinfectie. Hierdoor kan het lastig zijn om andere geluiden goed te horen, daarnaast kan het ook psychische problemen veroorzaken.
Tijdelijk beperkt
Auditieve problemen zijn niet altijd chronisch. Het kan ook door een tijdelijke oorontsteking of verkoudheid komen dat iemand niet goed kan horen.
De beperking kan ook door de omgeving komen. In een drukke trein met veel lawaai kan het lastig zijn om geluid van een video te horen. Dan kan ondertiteling ook een uitkomst bieden.
Spraak en tekstbegrip
Auditieve beperkingen hebben niet alleen gevolgen voor het waarnemen van geluid.
Mensen die doof of slechthorend zijn, kunnen ook moeite hebben met spraak. Als je op je site of app functies hebt die afhankelijk zijn van spraak, kun je een alternatief aanbieden. Zorg bijvoorbeeld voor een chatfunctie waarbij iemand tekst in kan voeren in plaats van in te spreken.
Voor sommige mensen die doof zijn, is gebarentaal hun moedertaal. Nederlands is dan eigenlijk een tweede taal. Bij video’s kun je naast ondertiteling dus ook gebarentaal aanbieden. Voor mensen die vooral met gebarentaal communiceren, kan het soms lastig zijn om teksten te begrijpen. Hier kun je rekening mee houden door duidelijke teksten te schrijven.
Hoe kunnen wij je helpen?
Wij kunnen je helpen om jouw website of app toegankelijk te maken voor mensen met een auditieve beperking. Dit kan op verschillende manieren.
In een toegankelijkheidsonderzoek controleren we hoe toegankelijk jouw site of app al is en wat er verbeterd kan worden. Dit gaat niet alleen over auditieve beperkingen, maar over meerdere soorten beperkingen.
We bieden een training aan voor toegankelijke video’s en we kunnen je ook helpen met specifieke vragen over auditieve beperkingen en digitale toegankelijkheid. Wil je meer weten?