Opleiding tot onderzoeker

De opleiding onderzoeker digitale toegankelijkheid is een interne opleiding bij Cardan Technobility. De cursist wordt in een aantal maanden opgeleid om toegankelijkheidsonderzoeken uit te kunnen voeren. De onderzoeksmethoden die cursisten leren, voldoen aan de eisen van het Waarmerk Drempelvrij.

Inhoud van de opleiding

Deze opleiding is gebaseerd op de meest recente richtlijnen van de WCAG; de internationale richtlijnen voor digitaal toegankelijke websites. Deze richtlijnen beschrijven succescriteria, waar websites en apps van overheidsinstanties op dit moment aan moeten voldoen.

Ze vormen de basis voor een toegankelijkheidsonderzoek dat voldoet aan de wettelijke eisen van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid.

Duur

De opleiding tot onderzoeker digitale toegankelijkheid duurt 6 tot 9 maanden, uitgaande van 2 tot 4 dagen per week. Maatwerk wat betreft aantal dagen per week, duur en studiebelasting is bespreekbaar.

Voorkennis en competenties

Om deze opleiding goed te kunnen volgen zijn de onderstaande voorkennis en competenties belangrijk:

 • Goede kennis van HTML en CSS
 • Basiskennis van JavaScript
 • Minimaal HBO-denkniveau
 • Goed zelfstandig kunnen werken

Veel van de uitleg over de implementatie van digitale toegankelijkheid is gerelateerd aan HTML- en CSS-technieken. Daarom is voorkennis hiervan noodzakelijk. Voor het onderzoeksdeel van de opleiding is het belangrijk dat de cursist goed zelfstandig kan werken en minimaal een HBO-denkniveau heeft.

De opleiding bestaat uit 3 fasen:

 1.  Literatuurstudie. Voor de start van de opleiding krijgt de cursist een literatuurlijst.  Deze bevat verwijzingen naar verschillende (online) documenten. Voor de start van de opleiding bestudeert de curist deze zelfstandig.
 2. Training digitale toegankelijkheid basis. Bij de start van de opleiding beginnen we met de training ‘digitale toegankelijkheid basis’. Deze geven we in 2 dagen bij Cardan Technobility op kantoor.
 3. Opleiding toegankelijkheidsonderzoeker. Dit is een hands-on opleiding waarin theorie en praktijk naast elkaar staan: al doende leert men. We beginnen meteen met het uitvoeren van onderzoeken. We beginnen klein en eenvoudig en dit bouwen we steeds verder uit.

Onderwerpen

Tijdens de derde fase van de opleiding wordt naast de praktijkopdrachten (uitvoeren van onderzoeken) de Evaluatie Methodologie van het W3C besproken en toegelicht. Deze methodologie geeft aan hoe een onderzoek moet worden uitgevoerd en wat daar allemaal bij komt kijken. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

 • Het bepalen van de scope van een onderzoek.
 • Het maken van een steekproef.
 • De onderzoeksmethode: gebruik van tools.
 • Het uitvoeren van het onderzoek aan de hand van de richtlijnen.
 • Het schrijven van een rapport

Voortgang

Tijdens de opleiding worden de opdrachten steeds uitgebreider. We beginnen met de meeste eenvoudige richtlijnen en werken toe naar de meer complexe. We sluiten af met een eindopdracht waarbij de cursist zelfstandig een onderzoek uitvoert en een rapport schrijft, dat aan alle eisen van het Waarmerk drempelvrij.nl moet voldoen.

Vragen?

We zijn bezig om onze opleiding tot onderzoeker opnieuw vorm te geven. Wil je meer weten over deze opleiding of  bespreken wat de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op via het onderstaande contactformulier.

Wil je meer informatie over de opleiding tot onderzoeker?

Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 • * velden met een asterisk zijn verplicht om in te vullen