Opleiding tot onderzoeker

De opleiding digitale toegankelijkheid is een interne opleiding bij Cardan Technobility waarbij de cursist in een aantal maanden wordt opgeleid om een website in basis toegankelijk te bouwen en ook een toegankelijkheidsonderzoek uit te voeren die voldoet aan de eisen van het Waarmerk Drempelvrij.

Inhoud van de opleiding

Duur:

De opleiding Digitale toegankelijkheid duurt 6-9 maanden, uitgaande van 2-4dagen in de week. Het aantal dagen in de week kan in overleg eventueel aangepast worden. Maatwerk qua duur en/of belasting per week is op aanvraag mogelijk.

 Voorkennis:

Om deze opleiding goed te kunnen volgen zijn de onderstaande voorkennis en vereisten van belang:

 • Goede kennis van HTML;
 • Goede kennis van CSS;
 • Basiskennis van JavaScript;
 • Minimaal HBO denkniveau;
 • Goed zelfstandig kunnen werken.

Veel van de uitleg over de implementatie van digitale toegankelijkheid is gerelateerd aan HTML- en CSS-technieken. Daarom is voorkennis hiervan noodzakelijk. Voor het onderzoeks-deel van de opleiding is het belangrijk dat de cursist goed zelfstandig kan werken en minimaal een HBO denkniveau heeft.

De opleiding bestaat uit 3 fasen:

 1.  Literatuurstudie. Voor de start van de opleiding krijgt de cursist een literatuurlijst.  Deze bevat verwijzingen naar verschillende (online) documenten. Deze dienen vooraf zelfstandig goed bestudeerd te worden.
 2. Training digitale toegankelijkheid basis. Bij de start van de opleiding wordt begonnen met het volgen van de training ‘digitale toegankelijkheid basis’. Deze wordt in 2 dagen gegeven bij Cardan Technobility op kantoor.
 3. Opleiding toegankelijkheidsonderzoeker. Dit is een hands-on opleiding waarin theorie en praktijk naast elkaar staan: al doende leert men. Er wordt meteen begonnen met het uitvoeren van onderzoeken. Er wordt klein en eenvoudig begonnen en dit wordt steeds verder uitgebouwd.

Onderwerpen

Tijdens de derde fase van de opleiding wordt naast de praktijkopdrachten (uitvoeren van onderzoeken) de Evaluatie Methodologie van het W3C besproken en toegelicht. Deze methodologie geeft aan hoe een onderzoek moet worden uitgevoerd en wat daar allemaal bij komt kijken. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

 • Het bepalen van de scope van een onderzoek;
 • Het maken van een steekproef;
 • De onderzoeksmethode: gebruik van tools;
 • Het uitvoeren van het onderzoek aan de hand van de richtlijnen;
 • Het schrijven van een rapport.

Voortgang

Tijdens de 9 maanden opleiding worden de opdrachten steeds uitgebreider tot aan het eind een volledig onderzoek gedaan moet worden. Bij de eerste opdrachten wordt slechts een deel van de richtlijnen meegenomen in het onderzoek en deze worden steeds verder uitgebreid. Er wordt begonnen met de meeste eenvoudige richtlijnen en gaandeweg worden steeds complexere richtlijnen aan de onderzoeken toegevoegd. Er wordt afgesloten met een eindopdracht waarbij geheel zelfstandig een onderzoek moet worden uitgevoerd en een rapport moet worden geschreven, dat aan alle eisen van het Waarmerk drempelvrij.nl moet voldoen.

Wil je meer informatie over de opleiding tot onderzoeker?

Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

 • * velden met een asterisk zijn verplicht om in te vullen