Toegankelijkheid van apps (iOS en Android)
Laat je mobiele applicatie (app) onderzoeken volgens de webrichtlijnen van de WCAG. Toegankelijke apps zijn voor veel gebruikers erg belangrijk.
We gebruiken steeds meer apps
Mobiele applicaties, oftewel apps, worden steeds vaker gebruikt. En al lang niet meer alleen voor ons plezier. Ook voor het regelen van belangrijke dingen gebruiken we apps voor iOS of Android. Denk bijvoorbeeld aan inloggen met DigiD, internetbankieren, het regelen van je toeslagen of het beheren van je telefoonabonnement.
Belangrijke apps moeten goed digitaal toegankelijk zijn. Dit geldt vooral voor apps van de overheid, gemeentes, verzekeraars, banken, zorgverleners en mobiele providers.
Digitaal toegankelijke apps zorgen ervoor dat meer mensen zelfstandig gebruik kunnen maken van de diensten en producten van deze organisaties. Ook via de mobiele telefoon of tablet.
Toegankelijke apps zijn verplicht
Sinds 23 juni 2021 moeten ook alle apps van de overheid digitaal toegankelijk zijn. De toegankelijkheid van overheidsapplicaties moet ook worden beschreven in een toegankelijkheidsverklaring. Na ons app-onderzoek publiceer je de resultaten.
De app van de bank wijzigt regelmatig. Meestal gaat daarbij iets mis op het gebied van toegankelijkheid.
Elma Gelens (55), is volledig blind
Onderzoek digitale toegankelijkheid apps
Cardan Technobility onderzoekt ook de toegankelijkheid van apps voor iOS en Android. Onze app-specialisten gebruiken hiervoor diverse tools. We hebben een WCAG-EM onderzoek voor apps.
Het (laten) maken van een toegankelijke app heeft veel voordelen. Meer mensen kunnen je app beter gebruiken. In toegankelijke apps is de informatie voor iedereen prettig leesbaar. Daarnaast kun je een toegankelijke app nog steeds gebruiken als je het scherm draait.
We controleren apps op de Web Content Accessibility Guidelines, oftewel de WCAG. Dit zijn internationale richtlijnen voor digitaal toegankelijke content. Op dit moment werken we nog met versie 2.1, maar zodra WCAG 2.2 onderdeel is van de Nederlandse wetgeving zullen we apps ook onderzoeken op de nieuwe succescriteria.
Wat kan je verwachten?
- We doen een handmatige inspectie die voldoet aan de wettelijke eisen
- Je ontvangt een heldere rapportage met bevindingen en adviezen
- Ons rapport kun je gebruiken als onderbouwing voor de toegankelijkheidsverklaring
- Na ontvangst van het rapport ga je zelf aan de slag met het verbeteren van je app
- Je wordt tijdens deze periode door ons begeleid bij vragen
- Natuurlijk is het mogelijk om het onderzoek door te spreken
- 2 maanden na de eerste inspectie plannen we een herinspectie
WCAG-onderzoek voor apps op iOS en Android
De toegankelijkheid van apps op iOS en Android worden los onderzocht. Vaak zien we tussen de iOS-versie en de Android-versie toch verschillen. Dit komt door de onderliggende code en de systemen hebben ook een eigen user-interface. Hierdoor kunnen de apps net iets anders werken of er anders uitzien.
Kies je bij Cardan Technobility voor een WCAG-onderzoek voor een mobiele app dan is het belangrijk wat je wilt laten onderzoeken: iOS, Android of allebei. Meestal onderzoeken we de toegankelijkheid van beide app-versies. Je ontvangt dan twee losse rapportages van het onderzoek.
Vrijblijvende offerte ontvangen?
Wil je meer informatie of een vrijblijvende offerte? Bel of mail ons even.
Mail naar [email protected]
of bel 088- 5004070