Hulp bij PDF-documenten digitaal toegankelijk maken
PDF-documenten die online staan, moeten voor iedereen toegankelijk zijn. In de praktijk is dat helaas niet altijd het geval. Het gevolg is dat niet iedereen de informatie uit zo’n PDF kan lezen. Via onderzoek van Cardan Technobility kun je PDF-documenten voor iedereen toegankelijk maken.
Veel voorkomende toegankelijkheidsproblemen bij PDF-documenten
Vaak bevatten online PDF-documenten geen codes voor hulpsoftware of zijn deze codes niet goed toegepast. Iemand die het document laat voorlezen, kan dan niet of nauwelijks begrijpen wat in het document staat en hoe de structuur van het document is. Een dergelijk document is daardoor praktisch onbruikbaar geworden. De oorzaak hiervan is vaak dat het bronbestand – meestal in Word of InDesign – niet goed is opgebouwd of niet goed is geëxporteerd naar PDF.
Ook komt het regelmatig voor dat een PDF-document wel codes bevat, maar dat die niet in een logische volgorde staan. Iemand die het document dan laat voorlezen heeft dan moeite om te begrijpen welke content bij elkaar hoort. Ook dan is een PDF-document praktisch onbruikbaar. Ook hier ligt de oorzaak vaak in het bronbestand en de manier waarop het wordt geëxporteerd naar PDF.
Andere problemen die regelmatig voorkomen zijn het gebruik van alleen kleur om informatie over te brengen en kleuren met een te laag contrast. Iemand die slechtziend of kleurenblind is, kan dan de informatie niet of niet goed lezen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het document informatieve afbeeldingen of diagrammen bevat en als huisstijlkleuren worden gebruikt die een te laag contrast hebben met de achtergrondkleur, meestal wit.
Onderzoek toegankelijke PDF
Publiceert jouw organisatie PDF’s op de website? Dan is het belangrijk om te weten of deze digitaal toegankelijk zijn, ook voor mensen met een functiebeperking. Er zijn een aantal automatische tools die jou kunnen helpen om een globale indruk te krijgen van de toegankelijkheid van PDF’s, maar deze tools kunnen geen volledig beeld geven van de digitale toegankelijkheid. Daarvoor is altijd een handmatig onderzoek nodig.
In een handmatige inspectie beoordelen wij één of meer documenten aan de hand van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) en geven een oordeel over de digitale toegankelijkheid van deze PDF-bestanden. Het onderzoeksrapport kun je vervolgens gebruiken om de documenten te verbeteren en alsnog digitaal toegankelijk te maken.
PDF-documenten toegankelijk maken
Het onderzoek naar de toegankelijkheid van PDF-documenten geeft vaak waardevolle inzichten in toegankelijkheidsproblemen die je niet altijd zelf kunt achterhalen. Omdat het rapport vaak ook suggesties bevat voor mogelijke oplossingen, kun je hiermee in veel gevallen zelf digitaal toegankelijke PDF-documenten maken.
Hulp en advies
Kom je er niet uit, dan staan onze consultants voor je klaar met hulp en advies of trainingen voor toegankelijke PDF-documenten. Ook kunnen onze consultants op verzoek PDF-documenten voor je toegankelijk maken, zodat jij dat niet zelf hoeft te doen.
Vrijblijvende offerte ontvangen?
Wil je meer informatie of een vrijblijvende offerte? Bel of mail ons even.
Mail naar [email protected]
of bel 088- 5004070