Samen maken we websites en apps beter toegankelijk voor iedereen
Websites en apps die beter toegankelijk, logischer én aantrekkelijker zijn voor iedereen. Ongeacht leeftijd, ras, overtuiging, locatie, omgeving, kennis of ervaring of afkomst. Ook voor mensen met een functiebeperking. Zou dat niet geweldig zijn?
Samen krijgen we het voor elkaar!
Digitale toegankelijkheid: een nieuwe manier van werken
Natuurlijk moeten websites en apps voldoen aan de wet- en regelgeving. We vinden het belangrijker dat alle gebruikers van jouw website of app ook écht een goede en prettige ervaring hebben. Jouw producten en diensten op een inclusieve manier aanbieden, is makkelijker en goedkoper door digitale toegankelijkheid al vanaf het eerste begin mee te nemen in het proces. Dat doen we samen!
We maken digitale toegankelijkheid onderdeel van je bedrijf of organisatie. Zo zorgen we ervoor dat iedereen snapt waarom een digitoegankelijke website beter is voor heel veel mensen. Niet alleen als ze de website niet kunnen zien of geen toetsenbord kunnen bedienen.
Door adviesgesprekken, inspecties en trainingen maken we van toegankelijkheid een nieuwe manier van werken. We zorgen ervoor dat fouten uit het verleden juist voorkomen worden in de toekomst.
We zijn een sparringpartner die niet met een ‘verwijtend vingertje’ door jouw website heen gaat. We denken met je mee hoe jij het allerbeste uit jouw website of app kunt halen. Daar profiteren al jouw bezoekers van, ongeacht hun overtuiging, vaardigheden, afkomst of functiebeperking. En daar heb jij ook profijt van, want een digitaal toegankelijke website heeft een hogere conversie en scoort beter in Google. Je komt hoger in de zoekresultaten te staan.
Bij Cardan Technobility bieden wij verschillende diensten aan om websites, apps en digitale documenten digitaal toegankelijk(er) te maken. Dit doen wij aan de hand van:
- Onderzoeken
- waar we nagaan of je toekomstige of huidige website aan de richtlijnen voldoet.
- Consultancy
- waar wij in diverse vormen jouw bedrijf adviseren en begeleiden bij het implementeren van digitale toegankelijkheid en inclusieve communicatie.
- Trainingen
- waar wij jouw kennis over digitale toegankelijkheid vergroten middels verschillende trainingen.
- Lezingen
- waarin we jou, je collega’s of relaties laten zien en ervaren hoe belangrijk digitale toegankelijkheid is.
Toegankelijkheid is belangrijk voor de hele organisatie
Digitale toegankelijkheid is een proces dat je ‘niet even achteraf doet’. Het is belangrijk dat alle neuzen binnen de organisatie dezelfde kant op wijzen. Dit geldt voor:
- beleidsmakers
- managers
- communicatiemedewerkers
- tekstschrijvers
- videomakers
- marketeers
- ontwikkelaars
- ontwerpers
Maar denk ook aan externe leveranciers van je website, zoekmachine-optimalisatie, video’s, social-media, digitale brochures, je intranet of je leersysteem (LMS). Met onze awareness bijeenkomst zorgen we in twee uur dat iedereen het belang van digitale toegankelijkheid begrijpt.
Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?
Ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking heeft een functiebeperking. Hierdoor hebben ze regelmatig (of altijd) problemen met het gebruik van internet (bron: digitoegankelijk.nl). Dat zijn mensen die bijvoorbeeld volledig doof of blind zijn, maar denk ook aan mensen met dyslexie en laaggeletterdheid. Vergeet ook de mensen niet met een verlamming of dwarslaesie die hun handen niet goed kunnen gebruiken.
Daarnaast is digibetisme een steeds groter wordend probleem. Zorg er daarom voor dat ook mensen die minder digitaal-vaardig zijn websites en apps goed kunnen gebruiken. Er is een grote groep mensen voor wie het gebruik van een computer, laptop of mobiel apparaat niet altijd vanzelfsprekend is. Denk aan o.a. ouderen, mensen die laaggeletterd zijn, anderstaligen en bezoekers met bijvoorbeeld ADD/ADHD, het syndroom van Down of autisme.
Door rekening te houden met digitale toegankelijkheid maak je je website of app een stuk beter voor alle gebruikers. Ook als ze afhankelijk zijn van hulpmiddelen zoals:
- een braille-leesregel
- eye-tracking
- spraakbesturing
- voorleessoftware
- een joystick
- inzoomen
Je website of webshop is eenvoudiger in gebruik, waardoor er ook minder (hulp)vragen binnenkomen via andere kanalen.
Hoe wij organisaties en bedrijven helpen
We kijken graag samen met jou hoe wij het best kunnen helpen. We zijn flexibel, denken met je mee en leveren onze diensten het liefst volledig op maat. Met opgeteld ruim 50 jaar kennis en ervaring in de wereld van digitale toegankelijkheid, webbouw, user-experience en zelfs cyber security is er altijd een consultant, product of dienst die past bij jouw project.
Voldoen aan wet- en regelgeving
Het liefst zouden we zien dat organisaties en bedrijven digitale toegankelijkheid niet ervaren als een “moetje” om te voldoen aan wet- en regelgeving. Maar de volgende wetten zijn wel een belangrijk onderdeel van het proces van digitale toegankelijkheid:
- Tijdelijk Besluit digitale toegankelijkheid overheid
- Deze (tijdelijke) wet is vooral bedoeld om websites en apps van overheid en (semi-)publieke organisaties toegankelijk te maken.
- Wet gelijke behandeling handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz)
- Deze wet verplicht dat alle bedrijven en organisaties zich inspannen om hun (online) diensten en producten zo toegankelijk mogelijk aan te bieden.
- Europese Toegankelijkheidsakte / European Accessibility Act (EAA)
- Vanaf 2025 wordt de Europese richtlijn Accessibility of products and services onderdeel van de Nederlandse wetgeving. Toegankelijkheid wordt dan ook voor o.a. alle webshops de norm.
We kijken samen hoe jij als organisatie kan voldoen aan de wet digitale toegankelijkheid. Dit begint altijd met bewustwording. We denken mee om processen in de organisatie te verbeteren, bijvoorbeeld voor inkoop van digitale diensten. Ook adviseren we bij nieuwe projecten, doen we onderzoek en geven we diverse trainingen.
Diverse toegankelijkheidsonderzoeken
Tijdens iedere fase van het proces kunnen we de toegankelijkheid van de website of app onderzoeken. Tijdens het ontwerp of de bouw zetten we een aanvullend onderzoek (ook wel voortgangsonderzoek genoemd) of quickscan in. Is de website afgerond? Dan bekijken we je website uitgebreid tijdens een volledige WCAG-inspectie. Maar ook als de website al enige tijd live is zorgen we er voor dat de toegankelijkheid behouden blijft door aanvullende onderzoeken of een quickscan.
Slechts een deel van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) kan automatisch onderzocht worden. Daarom onderzoeken we altijd volledig handmatig en geven we in onze rapportage waar mogelijk concrete adviezen om de toegankelijkheid van je website of app te verbeteren.
Na het onderzoek bespreken we natuurlijk de resultaten. Dat kan direct met jou of met andere betrokkenen zoals een webbouwer, tekstschrijver of designer. Het doel is om uiteindelijk een betere website te krijgen die volledig voldoet aan alle 50 WCAG-richtlijnen. Dat lukt niet altijd meteen, maar we helpen waar mogelijk. Een herinspectie is daarom altijd onderdeel van onze volledige WCAG-audits.
Onze onderzoeksvormen
- Een quickscan
- Volledige inspectie (met hertest)
- Deelonderzoeken voor techniek of content
- Aanvullend onderzoek
- App onderzoeken voor iOS en Android
- ‘First step’ in digitale toegankelijkheid
Wat voor onderzoek we uitvoeren, hangt af van jouw doelen en het project, maar er is altijd een onderzoek dat perfect past bij wat je nodig hebt.
Advies en begeleiding
In ons team zitten diverse specialisten met hun eigen kennis en ervaring. Onze consultants helpen je dan ook waar nodig. In een 1-op-1 gesprek (online of op locatie) denken we mee met je developers, designer, marketeer of videomaker. We maken snel bepaalde toegankelijkheidsproblemen inzichtelijk en komen tot praktische oplossingen.
We hebben diverse vormen van consultancy. We kunnen je begeleiden en ondersteunen tijdens het hele proces. Zo voorkom je veel fouten die achteraf vaak lastiger (en duurder) zijn om te herstellen.
Projectmanagement
Onze projectmanagers zijn op korte termijn beschikbaar. Ze ondersteunen jouw bedrijf of organisatie bij het digitaal toegankelijk maken van de online dienstverlening. Onze projectleiders zijn vakspecialisten die uiteraard op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale toegankelijkheid.
PDF-documenten toegankelijk maken
Onze PDF-specialisten nemen je veel werk uit handen met het ‘repareren’ van PDF-documenten. Deze moeten ook volledig digitaal toegankelijk zijn. Op sommige websites vormen ze een belangrijk onderdeel van het proces.
Opstellen van de toegankelijkheidsverklaring
De toegankelijkheidsverklaring is een soort ‘aanvalsplan’ waarin je omschrijft waar de problemen zitten. Je laat zien welke impact deze hebben (en voor wie) en wat je er aan gaat doen om de problemen zo snel als mogelijk op te lossen. Het opstellen van de toegankelijkheidsverklaring is een verantwoordelijkheid van de organisatie. Als je wilt denken we graag met je mee.
Vergroten van kennis
We vinden het belangrijk dat jij als organisatie zelf zoveel mogelijk kennis van digitale toegankelijkheid in huis hebt. Daar profiteer je als organisatie van, maar voornamelijk de bezoekers van je website of app. In onze trainingen gebruiken we altijd herkenbare voorbeelden uit de praktijk. Dit doen we incompany binnen bedrijven en organisaties. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan onze open trainingen via de opleidingsagenda.
Met een (trainings)certificaat van Cardan Technobility laat je als bedrijf of organisatie zien dat je aantoonbare kennis van digitale toegankelijkheid in huis hebt.
Een kleine greep uit onze trainingen:
- Training digitale toegankelijkheid voor webbeheerders
- Een interessante introductie voor iedereen die verantwoordelijk is voor het beheer van een website. Het doel is om uiteindelijk meer toegankelijke content te maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van afbeeldingen, kopteksten, video en tabellen.
- Training digitale toegankelijkheid voor developers of UX-ers
- Voor zowel developers als UX-designers hebben we een interessante training waarin we snel inzichtelijk maken waar je op moet letten bij de bouw of het ontwerp van een toegankelijke website.
- Training Toegankelijke PDF-documenten
- Op veel websites worden PDF-documenten gebruikt voor publicatie van belangrijke informatie of als onderdeel van een administratief proces. In deze training leer je hoe je toegankelijke PDF-documenten maakt met Microsoft Word of Adobe Indesign.
- Training toegankelijke formulieren
- Formulieren spelen op websites een belangrijke rol voor de conversie, maar zijn soms ook noodzakelijk om administratieve processen te voltooien. In deze training leer je als developer, UX-er of webbeheerder waar je op moet letten bij het maken van toegankelijke formulieren.
- Training toegankelijke video
- Nieuw in 2022. Je leert waar je allemaal op moet letten bij het toegankelijk maken van video’s en animaties. We kijken naar het proces tijdens het maken van de video, maar ook in hoe je de video op een toegankelijke manier publiceert op je website of social media.
- Opleiding tot WCAG-specialist
- Na 9 weken weet je (bijna) alles over de Web Content Accessibility Guidelines en heb je geleerd hoe je toegankelijkheidsproblemen kunt herkennen en voorkomen. Ideaal voor iedereen die binnen de organisatie verantwoordelijk is voor digitale toegankelijkheid.
Naast onze standaard trainingen geven we ook maatwerk trainingen over digitale toegankelijkheid. We bieden trainingen aan op diverse niveaus, zowel voor beginners als (ver) gevorderden.
Lezingen
In onze lezingen digitale inclusie en toegankelijkheid laten we jou, je collega’s of je relaties ervaren waarom en voor wie digitale inclusie zo belangrijk is. Onze lezingen worden zowel op locatie als online gegeven.
De sprekers van Cardan Technobility zijn allemaal specialisten op het gebied van digitale toegankelijkheid en hebben veel ervaring in het motiveren van een groep om zelf met toegankelijkheid aan de slag te gaan.
Alles over onze lezingen digitale toegankelijkheid.
Meer informatie?
Benieuwd hoe wij helpen de toegankelijkheid van jouw organisatie of bedrijf te verbeteren? Neem meteen contact met ons op.
Mail naar [email protected]
of bel 088- 5004070