Digitale toegankelijkheid

Onze hedendaagse samenleving wordt steeds meer digitaal. Steeds meer worden zaken digitaal georganiseerd, zowel zakelijk als privé. Overheidsinstanties maken bijvoorbeeld steeds meer gebruik van de digitale snelweg en steeds minder van papier.

Digitale toegankelijkheid?

 Het aangeven van de belasting of het aanvragen van een nieuw paspoort zijn hier nog maar enkele voorbeelden van. Het bestellen van een nieuw paar schoenen of boeken van een vakantie via het internet is daarnaast voor veel mensen al gewoon. ‘Je gaat naar de website en boekt heel gemakkelijk een reis in 5 minuten, zelfs het betalen is zo geregeld.’ Maar is dit wel zo geregeld en vanzelfsprekend voor iedereen?

 

Niet vanzelfsprekend

Voor een groot deel van de bevolking is het minder vanzelfsprekend om ‘even snel een reis te boeken via internet.’ Vooral mensen met een functiebeperking en senioren ondervinden dagelijks problemen bij het gebruik van internet. Vandaar dat er internationale richtlijnen zijn om websites toegankelijk te maken voor deze doelgroepen.

Richtlijnen waar je niet meteen stil bij staat. Het hoofddoel van deze richtlijnen is om alle websites, maar ook kantoorbestanden zoals PDF documenten, toegankelijk te maken. Het gaat hierbij om functiebeperkingen in de breedste zin van het woord, namelijk om slechtzienden en  blinden, slechthorenden en doven, maar ook mensen met een motorische of verstandelijke beperking.

Testen op toegankelijkheid

Cardan Technobility test websites op toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking en senioren. Tot de klanten behoren organisaties als een woningbouwvereniging, gemeentes, provincies, maar ook grote bedrijven als KLM. Namens het Waarmerk drempelvrij.nl voert Cardan Technobility inspecties op de websites van al deze organisaties uit. Na een grondig onderzoek volgt een uitgebreid inspectierapport waarin staat beschreven welke zaken op de website aangepast dienen te worden om uiteindelijk een volledig toegankelijke website te krijgen en het Waarmerk drempelvrij.nl (een groen logo met een mannetje) te mogen voeren op de eigen website.

'Namens het Waarmerk drempelvrij.nl voert Cardan Technobility inspecties op de websites van al deze organisaties uit.'

Waarmerkdragers

Wilt u weten welke bedrijven het Waarmerk drempelvrij.nl via Cardan Technobility behaald hebben? 

Bekijk het register met waarmerkdragers