Digitale toegankelijkheid: online content beschikbaar voor iedereen
Bij Cardan Technobility streven wij ernaar dat iedereen online mee kan doen. Ongeacht leeftijd, locatie, afkomst, overtuiging of een beperking. Ons doel is digitale inclusie en zorgen daar met digitale toegankelijkheid voor. Als dé specialist van digitale toegankelijkheid helpen we je graag verder.
Wat is digitale toegankelijkheid?
Met digitale toegankelijkheid bedoelen we dat websites, apps en andere online content zo zijn gebouwd en ontworpen dat ze toegankelijker zijn voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Dit heeft o.a. te maken met de juiste indeling van je website. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen toegang kan krijgen tot online informatie en dienstverlening. Dit is helaas nog lang niet altijd het geval.
Een groot aantal mensen ervaart problemen als ze van online diensten gebruik willen maken. Bijvoorbeeld als een website niet te bedienen is met een toetsenbord, video’s niet ondertiteld zijn of teksten een te laag kleurcontrast hebben. Om dit beter te regelen, zijn internationale richtlijnen opgesteld, namelijk de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Wanneer we websites en apps digitaal toegankelijk maken, gebruiken we deze richtlijnen als uitgangspunt.
Websites zijn voor mij gebruiksvriendelijk als er een duidelijke menubalk bovenin staat. Door middel van spraak kan ik dan snel het zoekveld vinden.
Iris (18) – bijna blind
Door een erfelijke aandoening werkt haar netvlies niet goed.
Maak je website digitaal toegankelijk met Cardan Technobility
Als bedrijf ben je online al zichtbaar. Je hebt een mooie website, werkt al aan zoekmachineoptimalisatie, maar wil ook dat mensen met een eventuele beperking jouw website zorgeloos kunnen bezoeken. Het probleem is dat je niet weet waar je moet beginnen en waar je allemaal rekening mee moet houden als je kijkt naar digitale toegankelijkheid. Je hebt daarnaast gehoord over een wetgeving die eraan zit te komen en wil hier op tijd op inspelen.
Kortom: je bent op zoek naar een partij die jou alles uit kan leggen over digitale toegankelijkheid. Cardan Technobility is al jarenlang gespecialiseerd in dit onderwerp en helpt jou graag aan de hand van onderzoeken (inspecties), consulten en trainingen om jouw bedrijf voor iedereen toegankelijk te maken.
Waarom wil je investeren in digitale toegankelijkheid?
- De wereld speelt zich steeds meer online af, waardoor het steeds belangrijker wordt dat iedereen kan profiteren van de voordelen van het internet.
- Inclusiviteit is in onze samenleving steeds belangrijker aan het worden. Het is dan ook belangrijk dat je als bedrijf aandacht besteedt aan digitale inclusie en digitale toegankelijkheid.
- Een kwart van de Nederlanders heeft een functiebeperking die je niet bereikt als je niet digitaal toegankelijk bent.
- Een digitaal toegankelijke website is gebruiksvriendelijker waardoor een potentiële klant eerder tot conversie over gaat.
- Door de gebruiksvriendelijkheid van een digitaal toegankelijke website worden deze hoger in de zoekresultaten van Google getoond.
- Uit Engels onderzoek blijkt dat 69% van de bezoekers met een beperking afhaakt als een website niet toegankelijk is.
- Een toegankelijke website of app werkt op alle apparaten, ook als deze wat verouderd zijn.
- Volgens de nieuwe wetgeving die eraan zit te komen (de Europese Toegankelijkheidsakte), moet elk e-commerce bedrijf dat alleen online producten of diensten verkoopt in 2025 digitaal toegankelijk zijn.
Het is dus heel interessant om vroegtijdig (nu, dus) te investeren in digitale toegankelijkheid. Je wil namelijk het aantal potentiële klanten vergroten, voldoen aan de wetgeving én beter scoren in Google.
Digitale toeganklijkheid en de wetgeving: zo werkt het
Voor het maken van toegankelijke websites zijn internationale richtlijnen opgesteld door het World Wide Web Consortium (W3C). Deze toegankelijkheidsstandaard, de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) genoemd, vormt de basis van (inter)nationale wetgeving op het gebied van digitale toegankelijkheid.
Het is dus voor de meeste bedrijven wettelijk verplicht om ‘iets’ met digitale toegankelijkheid te doen. Maar wat moet je nu precies regelen voor jouw bedrijf? Daar helpen we je bij Cardan Technobility graag bij.
Digitale inclusie: iedereen doet mee
In 2021 waren er nog zo'n 2,5 miljoen Nederlanders met onvoldoende digitale vaardigheden. Nog meer mensen kunnen niet zelfstandig zaken doen met de overheid.
Ongeveer 4 miljoen Nederlanders hebben onvoldoende digitale en bureaucratische vaardigheden om zelfstandig zaken te doen met de overheid.
Staatssecretaris Knops, Ministerie van Binnenlandse Zaken
De digitalisering van de samenleving heeft gevolgen voor veel mensen. Door COVID-19 werden steeds meer diensten alleen nog maar digitaal aangeboden. We zagen en spraken elkaar ook steeds vaker online en er werd nog meer online gewinkeld. Veel mensen hebben in korte tijd nieuwe digitale vaardigheden geleerd, maar niet iedereen kan (online) meedoen.
Niet mee kunnen doen door een functiebeperking
Naar schatting heeft ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking een functiebeperking. Zij kunnen regelmatig niet (volledig) online meedoen. Ze worden beperkt een website die niet digitaal toegankelijk is.
Personen met langdurige fysieke, mentale, intellectuele of zintuiglijke beperkingen die hen in wisselwerking met diverse drempels kunnen beletten volledig, effectief en op voet van gelijkheid met anderen te participeren in de samenleving.
Uitleg van mensen met een beperking volgens het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap.
Niet alle mensen met een beperking hebben problemen met het gebruik van het web of apps. Voor een deel van hen is digitale toegankelijkheid wel noodzakelijk om een website of app goed te kunnen gebruiken. Uit een Engels onderzoek onder mensen met een beperking blijkt dat 69% van de bezoekers afhaakt bij een niet toegankelijke website.
Zo'n 25% van de Nederlanders heeft een functiebeperking. Daarbij kun je denken aan:
- 1,6 miljoen Nederlanders met een motorische beperking
- 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn
- Zo’n 1,1 miljoen Nederlanders die “minder begaafd” (LVB) zijn
- 800 duizend mensen met dyslexie
- Zo’n 700 duizend Nederlanders met een kleurstoornis (kleurenblind)
- een half miljoen Nederlanders met een gehoorbeperking of zichtbeperking
Dit is dus een grote groep mensen die op een andere manier gebruik maakt van het internet. Zij gebruiken bijvoorbeeld een toetsenbord of spraakbesturing in plaats van een muis. Of een screenreader die teksten omzet naar spraak of braille. Wanneer hier geen rekening mee wordt gehouden bij het maken van websites of content, ontstaan er problemen met de toegankelijkheid.
Als ik een bedrijf wil bellen, is het vaak nog knap lastig om het telefoonnummer op de website te vinden.
Peter (69) – slechtziend, nachtblind en slechthorend
Bestelt het liefst kleding online, omdat naar de winkel gaan voor hem lastig is.
Niet mee kunnen doen door leeftijd
Als mensen ouder worden, krijgen ze steeds vaker last van een of meerdere beperkingen: het zicht en het gehoor gaan achteruit, de fijne motoriek verdwijnt en ziekten zoals Parkinson komen vaker voor.
Met een toegankelijke website of app zorg je ervoor dat ook ouderen jouw informatie goed kunnen lezen en begrijpen. Een goed kleurcontrast helpt hierbij, maar ook het kunnen inzoomen, duidelijke en grote “klikdoelen” en ondertitels bij video’s zijn belangrijk voor deze groep.
Volgens het CBS is zo’n 20% van de Nederlanders 65 jaar of ouder. Uit onderzoek blijkt dat slechts 10% van de 75-plussers geen hulp nodig heeft bij het internetten. Er valt dus nog veel te verbeteren voor deze groep.
Tijdelijk niet mee kunnen doen
Tot slot is er nog een groep bezoekers die tijdelijk beperkt is. Dat kan komen door situatie of omgeving (bijvoorbeeld werken in een stilteruimte of met lege batterijen) of door een tijdelijke beperking (bijvoorbeeld een gebroken arm). Hierdoor wordt de doelgroep van digitale toegankelijkheid uitgebreid tot zo’n beetje iedereen in Nederland. Als ontwerper, bouwer of website-eigenaar weet je van tevoren niet of een gedeelte van je doelgroep een tijdelijke beperking heeft.
Digitaal toegankelijk worden? Vraag een offerte aan
Wil jij écht investeren in een digitaal toegankelijker website? Vraag dan nu een offerte aan bij Cardan Technobility. Wij brengen in kaart hoe wij je het beste kunnen helpen en wat je van ons specialisme kunt verwachten.
Veelgestelde vragen
Wat betekent digitale toegankelijkheid?
Waarom digitale toegankelijkheid?
Waarom is toegankelijkheid belangrijk?
Welke vormen van toegankelijkheid zijn er?
Wat wordt bedoeld met toegankelijkheid?
Hoe maak je een website toegankelijk?
Start vandaag nog met digitale toegankelijkheid
Stel digitale toegankelijkheid niet langer uit en vraag vandaag nog meer informatie aan bij dé specialist Cardan Technobility. Wij onderzoeken websites, apps en documenten en je kunt bij ons zelfs terecht voor een WCAG-inspectie. Wij helpen bij het opstellen van een toegankelijkheidsverklaring en geven ook trainingen en advies aan jouw personeel. Samen bouwen we naar een digitaal toegankelijke samenleving.