We wachten al een tijdje op WCAG 2.2. In eerste instantie stond de nieuwe versie van de Web Content Accessibility Guidelines al voor 2020 gepland. Er werd meerdere keren geroepen dat de nieuwe richtlijnen er écht binnenkort aan zouden komen. Maar zover is het nog niet. We vertellen je graag wat we tot nu toe wel weten.
WCAG 2.2 in concept en Candidate Recommendation
De WCAG 2.2 is nog een concept. Sterker nog: er gaan zelfs verschillende versies rond van dit concept. Dat maakt het lastig om nog precies te zeggen wat de nieuwe webrichtlijnen ons gaan brengen. Gelukkig werken we langzaam naar een Candidate Recommendation.
In september 2022 stond gepland dat de conceptfase wordt afgerond. Het WCAG 2.2-project gaat dan een nieuwe fase in: Candidate Recommendation. Het belangrijkste doel van deze “kandidaataanbeveling” is dat de technische uitwerking van de nieuwe succescriteria ingezet kunnen worden. Dit kan nog wel veranderen op basis van ervaringen tijdens het gebruik.
Wat als hij definitief is?
De nieuwe versie is nog niet direct onderdeel van de (Nederlandse) wetgeving. Hiervoor zal eerst een wijziging moeten komen van de Europese Norm (EN) 301 549. In deze norm wordt nu nog 1-op-1 verwezen naar WCAG 2.1. Het kan enkele maanden (maar ook langer) duren voordat deze norm is gewijzigd. Pas dan zal het ook de nieuwe norm zijn in Nederland.
Dat wil niet zeggen dat wij tot die tijd stil gaan zitten. Zodra WCAG 2.2 definitief is, gaan we websites en apps al onderzoeken op de nieuwe succescriteria. Zo zijn door ons onderzochte websites en apps ook meteen klaar voor de wettelijke verplichting.
Waarom is WCAG 2.2 belangrijk?
WCAG 2.2 zorgt voor een aantal verbeteringen op websites en apps. Vooral voor gebruikers met een cognitieve beperking zijn er verbeteringen, maar ook het gebruik van mobiele apparaten (tablets en telefoons) wordt beter. Hiervoor worden negen nieuwe succescriteria geïntroduceerd.
Let op: onderstaande lijst wijkt af van eerdere publicaties en is gebaseerd op de Editor’s Draft van 18 augustus 2022. De Editor’s Draft is een conceptversie waarin het W3C voorstellen doet, waar nog geen definitief besluit over is genomen.
9 nieuwe succescriteria
WCAG 2.2 brengt in totaal negen nieuwe succescriteria. Hiervan zijn er zeven op niveau A of AA. Daarmee onderzoeken we websites en apps vanaf de nieuwe versie op 57 succescriteria. De succescriteria op niveau AAA zijn geen onderdeel van de wettelijke norm en onderzoeken we alleen in heel specifieke situaties.
- Toegankelijke authenticatie – AA
- Toegankelijke authenticatie (geen uitzondering) – AAA
- Sleepbewegingen – AA
- Consistente help – A
- Focusweergave – AA
- Focus niet bedekt (minimum) – AA
- Focus niet bedekt (verbeterd) – AAA
- Doelgebied grootte (minimum) – AA
- Overtollige invoer – A
In de laatste Editor’s Draft zien we een aantal wijzigingen ten opzichte van eerdere voorstellen. We zien onder andere dat de succescriteria Page Break Navigation en Visible Controls zijn verdwenen. Ook is het eerdere voorstel voor Focus Appearance (Minimum) nu opgesplitst in drie nieuwe succescriteria die de weergave van de toetsenbordfocus moeten verbeteren.
Wat kan jij al doen?
Het is nog niet echt mogelijk om nu al je website te onderzoeken op de nieuwe richtlijnen. Hiervoor wijzigt er nog te veel aan de omschrijvingen. Bovendien is de uitleg van de nieuwe succescriteria nog te beperkt om te gebruiken in een onderzoek.
Wij volgen ondertussen de ontwikkelingen van WCAG 2.2. Onze trainingen zijn aangepast, zodat we de nieuwe succescriteria al globaal gaan behandelen. Het volgen van een training digitale toegankelijkheid in geeft je daarom al een voorsprong.
Zodra alles (zo goed als) definitief is, kan je bij ons de “WCAG 2.2 verdieping” volgen. In deze korte training praten we je in detail bij over de impact van de nieuwe succescriteria. Ook gaan we zo snel mogelijk deelonderzoeken aanbieden waarin we jouw website onderzoeken.
Nu alvast zelf aan de slag met het checken van je website? Download dan onze WCAG-checklist. Deze is al bijgewerkt met de succescriteria uit de laatste conceptversie.