In de loop van dit jaar verwachten we een nieuwe versie van de Web Content Accessibility Guidelines, WCAG 2.2. Vanaf WCAG 2.2 gaan we websites, apps en documenten onderzoeken op 57 succescriteria. In onze WCAG 2.2 checklist staan de richtlijnen die je vertellen of jouw website digitaal toegankelijk is.
Wat is WCAG 2.2?
WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. 2.2 is de nieuwste versie.Vorige versies zijn WCAG 1.0, 2.0 en 2.1.
De WCAG bestaan uit 3 niveaus: A, AA en AAA. Voor WCAG 2.2 gaan we websites, apps en documenten onderzoeken op 57 succescriteria op niveau A en AA.
Voor overheden en semi-overheden is WCAG 2.1 A + AA nu nog de wettelijke verplichting. We weten nog niet of WCAG 2.2 ook wettelijk verplicht wordt. We hopen van wel, omdat er in WCAG 2.2 een aantal positieve verbeteringen zitten. Dit kan je verwachten van WCAG 2.2.
WCAG 2.2 checklist
WCAG 2.2 voegt zeven nieuwe succescriteria toe op niveau A en AA. Dat zijn:
- 2.4.11: Focus weergave
- Zorg ervoor dat elementen die focus krijgen voldoende opvallen. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een visuele en motorische beperking die met het toetsenbord werken.
- 2.4.12: Focus niet bedekt
- Elementen die focus krijgen moet je goed kunnen zien. Ze mogen bijvoorbeeld niet verstopt zitten onder een “floating header” of “sticky footer”
- 2.5.7: Alternatieven voor drag & drop
- Niet alle gebruikers kunnen eenvoudig iets verslepen met de muis. Hiervoor moet een alternatief komen dat ook met de muis te gebruiken is.
- 2.5.8: Maak klikgebieden minimaal 24×24 pixels
- Help gebruikers die moeite hebben om dingen aan te klikken om geen fouten te maken. Ook mensen met ‘dikke vingers’ op een mobiel scherm worden hier blij van.
- 3.2.6: Hulpinfo herkenbaar op dezelfde plek
- Als je hulpinformatie zoals een chatbot, adresgegevens, telefoonnummer of een FAQ plaatst, zorg er dan voor dat deze altijd herkenbaar op dezelfde plek staan.
- 3.3.7: Maak inloggen makkelijker
- Als inloggen vraagt om het onthouden van gegevens (bijv. een wachtwoord), dan moet er een mogelijkheid zijn om dit te voorkomen. Iemand moet bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een Password manager.
- 3.3.9: Voorkom dubbel invullen
- Niets is zo irritant als wanneer in hetzelfde formulier dezelfde gegevens meerdere keren ingevuld moeten worden.
En wat nu?
WCAG 2.2 is nog niet definitief. Dit geeft jou de mogelijkheid om jezelf alvast goed voor te bereiden. Controleer alvast zelf of je website of app voldoet aan de nieuwe succescriteria met onze WCAG 2.2 checklist. Vooral de focus weergave (2.4.11 en 2.4.12) en de afmetingen van klikbare gebieden (2.5.8) moet je even goed checken voor WCAG 2.2.
Als je nu een nieuwe website laat maken is het een mooi moment om je website meteen gereed te maken voor WCAG 2.2. Vraag je webdesigner daarom om nu contact met ons op te nemen. Onze trainingen digitale toegankelijkheid zijn al up-to-date naar WCAG 2.2, maar we helpen webdesigners ook met 1-op-1 gesprekken voor extra advies en verdieping.