Op 29 en 30 juni stroomde de Jaarbeurs Utrecht vol met webwinkeliers, e-commerce specialisten, webbureaus, marketeers en andere vakgenoten. De Webwinkel Vakdagen 2022 waren weer een groot succes. Met zo’n 13.000 bezoekers was het gezellig druk. Wij waren er natuurlijk ook bij. In deze blog vertellen we over onze eerste Webwinkel Vakdagen.
Kennismaken met digitale toegankelijkheid
Digitale toegankelijkheid leeft! Zeker weer iets meer. Tijdens de Webwinkel Vakdagen hebben we eigenaren van webshops, maar ook webbouwers, ontwerpers en marketeers kennis laten maken met digitale toegankelijkheid. Met regelmaat hebben we bezoekers verbaasd over het onderwerp.
Voor veel van de mensen die wij spraken was digitale toegankelijkheid nog een redelijk nieuw onderwerp. Geen probleem! Joost, Marijn, Irene, Sacha en Claire wisten iedereen te overtuigen van het nut om webshops ook digitaal toegankelijk te maken. Het was voor mensen die nog nooit van digitale toegankelijkheid hadden gehoord een echte eye-opener. Zeker met de komende European Accessibility Act in 2025 is het ook voor webshops belangrijk dat ze digitaal toegankelijk zijn. De EAA verplicht webshops zelf wettelijk om digitaal toegankelijk te zijn.
We begrijpen dat digitale toegankelijkheid soms een verplichting lijkt. Een verplichting die alleen maar geld lijkt te kosten. Tijdens de Webwinkel Vakdagen 2022 hebben we heel veel bezoekers laten zien hoe digitale toegankelijkheid helpt om alle digitale producten en diensten gewoon een heel stuk beter te maken,. Voor iedereen én ook voor Google. En door meer mensen te bereiken, kan je ook hogere omzetten behalen!
Doe de webshop test
Vooral onze gratis webshop test was erg populair. In twee dagen tijd hebben we veel verschillende webwinkels kunnen bekijken tijdens een mini-quickscan. De bezoekers van stand 23 gingen met nieuwe indrukken en praktische tips naar huis.
De tips die we ze hebben gegeven, kunnen ze meteen thuis toepassen. En ze laten zien hoe belangrijk (en leuk) digitale toegankelijkheid eigenlijk is. We zijn dan ook allerlei problemen tegengekomen, zoals:
- Bewegende sliders
- Op veel webshops worden sliders, waarbij steeds nieuwe afbeeldingen in beeld komen. Deze bewegende content kan voor sommige mensen afleidend zijn. Ook worden deze afbeeldingen soms gebruikt om een actie te promoten. Bijvoorbeeld “2 voor €75” of “Op=Op”. Zonder tekstalternatief missen sommige mensen deze interessante actie.
- Afrekenen was niet mogelijk met het toetsenbord
- Veel gebruikers van hulpapparatuur gebruiken het toetsenbord. In sommige webwinkels kan je zonder problemen iets toevoegen aan het winkelwagentje, maar afrekenen zonder muis lukt je dan gewoon niet.
- Trendy designs met veel te weinig kleurcontrast
- Een mooi, hip en trendy design is natuurlijk prachtig. Maar kan iedereen dan nog wel alles goed zien? Door rekening te houden met het kleurcontrast help je veel mensen.
- Menu of categorieën niet te bereiken voor iedereen
- Lang niet alle navigatie-onderdelen of belangrijke categorieën zijn te bereiken voor alle bezoekers van de webshops die we zagen. Vaak was de bediening een probleem. Een gemiste kans, maar gelukkig vaak makkelijk op te lossen.
En zijn de webwinkels van Nederland nu echt zo slecht? Dat valt wel mee. Natuurlijk zijn er nog verschillende stappen te zetten om volledig digitaal toegankelijk te worden, maar met nieuw enthousiasme kan iedereen daarmee zelf aan de slag. Misschien niet vandaag, maar zeker wel binnenkort.
Ook webshops vanaf 2025 digitaal toegankelijk
Eigenlijk moeten webshops nu al digitaal toegankelijk zijn. De wet zegt nu namelijk al dat bedrijven een inspanning moeten leveren om hun digitale producten en diensten zo toegankelijk mogelijk te maken. Je mag immers niemand buitensluiten.
Maar vanaf 2025 komt er een extra verplichting voor webshops. In de Europese Toegankelijkheidsakte wordt vastgelegd dat iedereen ook online moet kunnen shoppen. Ongeacht een functiebeperking of minder digitale vaardigheden. Voor webwinkeliers, e-commerce professionals en andere communicatie-specialisten liggen er mooie kansen om de komende 3 jaar hun producten en diensten voor alle Nederlanders een stuk te verbeteren. Dat zou toch geweldig zijn?
Is jouw webshop digitaal toegankelijk?
Wat een hoop leuke mensen lopen er toch rond! Allemaal vol passie over hun eigen product of dienst. Iedereen die in onze stand is geweest was geïnteresseerd in hoe ze hun webshop beter digitaal toegankelijk konden maken.
Wil jij jouw webshop ook digitaal toegankelijk maken? Maar heb je ons gemist op de Webwinkel Vakdagen? Neem dan gelijk contact met ons op. Je hoeft echt niet alles meteen in één keer aan te passen. Met een paar eenvoudige stappen maak je het voor veel van je klanten al een stuk makkelijker en leuker.