In 2025 treedt de European Accessibility Act (EAA) in werking. Dit betekent dat een groot aantal dienstverleners digitaal toegankelijk moeten zijn. Veel bedrijven, groot en klein, worstelen met de implementatie van digitale toegankelijkheid. De aankomende EAA legt extra druk op organisaties om hun websites en digitale platforms toegankelijk te maken. Hoe houdt een van de grootste webshops van Nederland zich bezig met digitale toegankelijkheid? Joris ging in gesprek met Niels-Peter van bol.
Even voorstellen
Niels-Peter is Lead Product Design bij bol en heeft onlangs de opleiding tot WCAG-specialist bij Cardan gevolgd. Door deze cursus wilde hij de succescriteria beter begrijpen, nieuwe testmethoden leren en de nodige kennis opdoen om zelfstandig onderzoek te doen. Niels-Peter past deze kennis nu toe bij bol.
”Digitale toegankelijkheid is het juiste om te doen vanuit een moreel en ethisch oogpunt. Vanuit mijn expertise als Lead Product Design geloof ik ook dat toegankelijk ontwerp beter ontwerp is”
Niels-Peter, Lead Product Design bij bol
Bewustwording creëren
Niels Peter deelt dat zijn interesse in digitale toegankelijkheid begon in 2018/2019, tijdens het herontwerp van de check-out bij bol. Het projectteam waar hij toen in zat, streefde ernaar de check-out zo toegankelijk mogelijk te maken. Dit leidde tot verdere verdieping in het onderwerp en het volgen van trainingen.
”Begin als eerste met bewustwording binnen je organisatie te vergroten. Zonder bewustwording ga je er uiteindelijk niet komen. Mensen moeten het voor zover dat mogelijk is ervaren en het echt gaan voelen. Het gaat namelijk om mensen. ”
Niels-Peter
Toegankelijkheid binnen bol.
Bij bol wordt veel aandacht besteed aan het toegankelijk maken van design system componenten. Het is essentieel dat design en development nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat toegankelijke componenten correct worden geïmplementeerd. Dit benadrukt het belang van goede samenwerking en communicatie binnen teams.
Bol organiseert diverse initiatieven om bewustwording te vergroten, zoals sessies tijdens de Global Accessibility Awareness Day en specifieke trainingen binnen de Design Craft. Daarnaast mochten wij vanuit Cardan ook twee keer langskomen met ons ervaringsplein, om zo de medewerkers nóg bewuster van digitale toegankelijkheid te maken.
Gebruikersonderzoek
Gebruikersonderzoek speelt een cruciale rol bij het verbeteren van digitale toegankelijkheid en het vergroten van bewustwording. Niels-Peter deelt voorbeelden van onderzoeken met visueel beperkte gebruikers en mensen met dyslexie, die nieuwe inzichten opleveren en collega’s betrekken bij het proces. Hij nodigt zijn collega’s uit om deel te nemen aan deze onderzoeken, zodat zij firsthand kunnen ervaren welke uitdagingen er zijn.
“Als iemand zo moet worstelen om een simpele taak te voltooien, dan komt dat wel binnen.”
Niels-Peter
Tips voor andere organisaties
Niels-Peter raadt aan om te beginnen met kleine, haalbare verbeteringen en deze te integreren in geplande optimalisaties, in plaats van te streven naar een grote, allesomvattende oplossing. Deze aanpak helpt om stap voor stap vooruitgang te boeken en de drempel voor verbetering te verlagen.
Toekomstplannen en European Accessibility Act
Bol bereidt zich voor op de European Accessibility Act door bewustwording te vergroten, trainingen te organiseren en een werkgroep op te richten die zich richt op toegankelijkheidsinitiatieven. Er worden audits uitgevoerd om de huidige situatie in kaart te brengen en concrete vervolgstappen te definiëren. Niels-Peter is trots op de vooruitgang die bol heeft geboekt en blijft zich verdiepen in digitale toegankelijkheid.
”Eigenlijk sinds ik met digitale toegankelijkheid bezig ben ook gewoon anders naar de wereld om me heen kijk. Waarom zijn eigenlijk de dingen zoals ze zijn?”
Niels-Peter
Wil je meer weten over hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen bij digitale toegankelijkheid?
Digitale toegankelijkheid is een continu proces dat vraagt om bewustwording, training en samenwerking. Door klein te beginnen en stapsgewijs te verbeteren, kunnen organisaties, groot en klein, bijdragen aan een meer inclusieve digitale wereld.
Bij Cardan staan mijn collega’s en ik klaar om je digitale product te onderzoeken op basis van de WCAG 2.2 richtlijnen. Net zoals we bol hebben geholpen, kunnen we ook jouw team ondersteunen bij het creëren van een inclusieve digitale ervaring.