Blended learning (i.s.m. Computrain)

Inhoud opleiding

Duur:

Deze Blended learning opleiding Digitale Toegankelijkheid bestaat uit 1 praktijk dag van 09:30-16:30 uur en daarnaast een e-learning module.
De E-learning omgeving is opgezet zodat iedereen op een laagdrempelige manier zich kan verdiepen in het onderwerp Digitale toegankelijkheid. Binnen de E-learning omgeving kan iedereen op zijn eigen tempo al het lesmateriaal bestuderen en zich eigen maken.

Voorkennis

U hebt goede kennis van HTML en CSS en basiskennis van JavaScript. Minimaal MBO denkniveau.

Onderwerpen

Tijdens de Blended learning opleiding Digitale Toegankelijkheid zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:

  • Inleiding op toegankelijkheid
  • Wat is (digitale) toegankelijkheid?  Wat bedoelen we met de term ‘toegankelijkheid’ en meer specifiek 'digitale toegankelijkheid’. En wat niet.
  • Het belang van digitale toegankelijkheid. Voor wie of wat is het belangrijk? Wat zijn de voordelen van een toegankelijke website.
  • Hoe gebruiken mensen met een functiebeperking het internet en tegen wat voor problemen lopen zij aan. We laten voorbeelden zien van hulpmiddelen (braille leesregels, aangepaste muis, enz.) en hulpsoftware (screenreaders, vergrotingssoftware, enz.)
  • Wetgeving. We bespreken de Europese (EN-4059) en Nederlandse wetgeving, wat deze inhoudt en voor wie deze van toepassing is.

Praktijkdag

De praktijkdag bestaat voor een groot deel uit het bespreken en uitleggen van de toegankelijkheidsrichtlijnen (WCAG 2.1). De beste manier echter om de richtlijnen echt te begrijpen is door ze toe te passen of zelf te testen. Tijdens de praktijkdag gaat u dan ook zelf met behulp van een laptop kleine opdrachten uitvoeren. Dit kunnen opdrachten zijn als het schrijven van een stuk toegankelijke HTML code, het testen door middel van tools, of het ervaren hoe iemand met een functiebeperking tegen een probleem aanloopt.

Resultaat

Resultaat na afloop van de blended opleiding:

  • Heeft u kennis van Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1)
  • Kunt u uw kennis van WCAG 2.1 vertalen naar aanpassingen op de websites en andere online uitingen van de organisatie
  • Heeft u basiskennis van de Europese (EN-4059) en Nederlandse wetgeving, wat deze inhoudt en voor wie deze van toepassing is
  • Weet je wat het belang is van een toegankelijke website.

Data

Alle data voor deze opleiding zijn te vinden op de website van Computrain.

Aanmelden?

Deze Blended learning opleiding is in een samenwerking tussen Cardan Technobility met Computrain/NCOI tot stand gekomen. Aanmeldingen verlopen via Computrain.

Ga naar Computrain